Slider 1
Slider 2
Slider 3
Slider 4

Sve novosti

6.9.2021.
Počinje škola !

Počinje škola !

Danas započinje nova školska godina. U školu kreće oko 460.000 školaraca. Sretno svima, posebno prvašićima uz želju da se nastava tijekom cijele godine održava po A modelu.

A vi odrasli, posebno vozači, OPREZ ŠKOLARCI SU U PROMETU !!!!

I naš Medo Jurica je danas krenuo u školu pa ponovimo s njim još jedanput prometna pravila:

"Kolnik je za vozila, nije za đake,

držimo se nogostupa, on je za pješake.

Kad prelazimo cestu, uvijek treba stati,

zatim lijevo, desno,

pa opet lijevo, dobro pogledati.

Ovdje je semafor i pokazuje nam crveno,

a krenut ćemo onda kad zasvijetli zeleno.

Nema straha, mamice, znam ja sve što treba,

za siguran prelazak služi nam zebra."

         Tekst preuzet iz slikovnice   "Medo Jurica kreće u školu" Hrvatskog Crvenog križaViše..

29.8.2021.
30. kolovoza - Međunarodni dan nestalih osoba

30. kolovoza - Međunarodni dan nestalih osoba

Više od 210.000 osoba diljem svijeta vode se kao nestale ili razdvojene od svojih obitelji zbog oružanih sukoba, drugih situacija nasilja, prirodnih katastrofa, kao posljedica migracija ili drugih izvanrednih situacija koje zahtijevaju humanitarno djelovanje.
Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca pomaže obiteljima osoba koje se vode kao nestale, u traženju njihovih najmilijih i ponovnom povezivanju s njihovim obiteljima. Bez obzira na mjesto i uzrok njihovog nestanka, službe traženja Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, vođene humanitarnim načelima, pomažu obiteljima nestalih osoba pronaći njihove najmilije i ostvariti pravo da saznaju njihovu sudbinu.
Hrvatski Crveni križ kao dio velike svjetske mreže Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, zajedno sa 131 društvom Hrvatskog Crvenog križa koja djeluju diljem Republike Hrvatske,  provodi aktivnosti službe traženja i obnavljanja obiteljskih veza te svakodnevno radi na rješavanju mnogih otvorenih zahtjeva za traženje. U ovom trenutnu Hrvatski Crveni križ ima otvoreno više od 2900 zahtjeva za traženjem nestalih osoba.
Najveći broj nestalih osoba u evidencijama Hrvatskog Crvenog križa još je uvijek se odnosi na  traženja osoba nestalih tijekom ratnih zbivanja na području Republike Hrvatske. Prije gotovo 30 godina, početkom Domovinskog rata, brojne obitelji obraćale su se Hrvatskom Crvenom križu tražeći bilo kakvu vijest o svojim članovima. Krajem 1991. godine u Hrvatskom Crvenom križu bilo je pokrenuto više od 18.000 zahtjeva za traženje.  Iako je veliki broj traženja riješen tijekom proteklih godina, još uvijek preveliki broj obitelji nema vijesti o nestalim članovima. Otvoreno je još uvijek 1.968 zahtjeva koja se odnose na razdoblje Domovinskog rata – 1.601 zahtjeva za traženje osoba za koje obitelji nemaju vijesti o njihovoj sudbinu i 365 onih za koje se zna da su smrtno stradali, ali nije poznato gdje su njihovi posmrtni ostaci.
Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa aktivno radi i na slučajevima osoba razdvojenih od svojih obitelji uslijed migracija. U rješavanju pitanja o njihovoj sudbini surađuje s drugim nacionalnim društvima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.
Broj osoba koje se vode kao nestale, odražava samo dio ove ljudske tragedije. Iza svake  nestale osobe je obitelj koja godinama, ponekad desetljećima, pati zbog neizvjesnosti svakodnevno postavljajući pitanje - gdje su njihovi najmiliji. Ova neizvjesnost i čekanje ostavlja višestruke posljedice na živote obitelji nestalih osoba. Iako rane uzrokovane nestankom osobe nisu vidljive, učinak nestanka je dalekosežan. Uz bol zbog gubitka voljene osobe, koja raste protekom godina, često se suočavaju s brojnim psiho-socijalnim, administrativnim, pravnim i ekonomskim poteškoćama.
Nestanak člana obitelji utječe na odnose unutar te obitelji, unutar zajednice u kojoj žive, ali i društva u cjelini.
Za obitelji nestalih vrijeme ne liječi rane. Samo odgovor na pitanje o sudbini njihovog nestalog člana obitelji može im pomoći vratiti spokoj. Upućujemo apel svima koji raspolažu informacijama o sudbini osoba koje se još uvijek vode kao nestale, da podijele svoja saznanja s nadležnim službama i pridonesu procesu traženja i rasvjetljavanju sudbine nestalih osoba.
Diljem svijeta 30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan nestalih. Ove godine središnji skup obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba u Republici Hrvatskoj održat će se u Glini, u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rada Hrvatske i Udruge djece  poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da svojom nazočnošću pruže potporu obiteljima nestalih osoba i pokažu da u svom traganju za istinom nisu same te da njihovi najmiliji, za kojima još uvijek tragaju, nisu zaboravljeni.

 

Tekst i fotografija preuzeti sa službenih stranica Hrvatskog Crvenog križa

Više..

11.8.2021.
12. kolovoza - Međunarodni dan mladih

12. kolovoza - Međunarodni dan mladih

12. kolovoza – Međunarodni dan mladih

Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela je 1999. godine rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana mladih te se on kontinuirano obilježava svake godine 12. kolovoza s ciljem da se mladi uključe u društvo, slave svoja postignuća te da vladajućima privuku pažnju o važnim pitanjima koja se tiču kvalitete života mladih i drugih globalnih pitanja.

Tema Međunarodnog dana mladih 2021. godine je „Transformiranje prehrambenih sustava: inovacije mladih za ljudsko i planetarno zdravlje“, s ciljem da se istakne da uspjeh takvih globalnih napora ovisi i o značajnom sudjelovanju mladih. 

Više..

15.7.2021.
Trening za trenere za program "Odgoj za humanost od malih nogu"

Trening za trenere za program "Odgoj za humanost od malih nogu"

Protekla tri dana djelatnice DCK IŽ provele su u Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa  u Zagrebu gdje su sudjelovale  na treningu za trenere za program Hrvatskog Crvenog križa „Odgoj za humanost od malih nogu“  s ciljem osposobljavanja za provedbu programa „Odgoj za humanost od malih nogu“ ali i provođenje daljnjih edukacija za volontere  na  lokalnim razinama za navedeni program.

Program „Odgoj za himanost od malih nogu“ omogućava djeci rane i predškolske dobi stjecanje odgoja za humaniji, zdraviji i sigurniji život, kroz četiri osnovne cjeline i to: humane vrednote, prevenciju trgovanja ljudima, zaštitu zdravlja i pripremu za izvanredne situacije.

Galerija

Više..

23.6.2021.
Zaštitite se od vrućina

Zaštitite se od vrućina

Dolaskom ljeta stižu nam i visoke temperature koje mogu utjecati na zdravlje. Preporuča se prilagoditi ponašanje i pridržavati se liječničkih preporuka kako bismo zaštitili zdravlje od vrućina.

U nastavku pročitajte savjete za postupanje prilikom visokih temperatura.
 
Zaštita zdravlja od vrućine – preporuke za javnost

Preporučene mjere zaštite zdravlja od vrućine za osobe starije dobi
Preporučene mjere zaštite zdravlja za osobe starije dobi pri izlaganju visokim temperaturama zraka iznad 30°C, a osobito za osobe oboljele od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti su:
1. Osobe starije dobi se ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a posebno srčani gerijatrijski bolesnici te oboljeli od šećerne i drugih kroničnih bolesti;
2. Prigodom izlaska iz svog prebivališta, osoba starije dobi mora zaštiti glavu šeširom, kapom ili maramom;
3. Nužno je redovito dnevno uzimanje dovoljno tekućine (8 čaša negazirane vode, čaj, juha, varivo). Treba izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela. Preporučeno je uzimanje puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se smjernica pravilne prehrane za osobe starije dobi;
4. Osim pridržavanja uputa liječnika o liječenju i uzimanju lijekova, nužna je učestala kontrola krvnog tlaka;
5. Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice, suhoće usta i kože (dehidracije) znak je za uzbunu, osobito za starije osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene. Takva se osoba mora žurno javiti svom izabranom doktoru opće prakse/ obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj medicinskoj službi;
6. Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za osobe starije dobi trebaju u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci učestalo kontaktirati stariju osobu, a u slučaju njezine slabije funkcionalne sposobnosti, čak i svakodnevno po nekoliko puta;
7. Osoba starije dobi mora uvijek uz sebe imati svoje osnovne podatke: ime i prezime, godina rođenja, adresa stanovanja i broj telefona te kontakt osobe kojoj se može obratiti u slučaju potrebe;
8. Neophodno je održavati redovitu higijenu tijela starije osobe i čistoću njezine okoline te se strogo pridržavati uputa liječenja i uzimanja lijekova;
9. Za osobe starije dobi važna je stalna tjelesna i psihička aktivnost. Osobito je korisno kretanje u jutarnjim i večernjim satima, po mogućnosti u prirodi (park, šetnica uz more, jezero ili rijeku, boravak u vrtu, voćnjaku i slično). Ukoliko je kretanje otežano, tada je nužno redovito provjetravati prostorije u kojima starija osoba prebiva.


Tekst preuzet sa stranica Hrvatskog Crvenog križa

Više..

11.6.2021.
14. lipnja - Svjetski dan darivatelja krvi

14. lipnja - Svjetski dan darivatelja krvi

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja. Cilj je podići globalnu svijest o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju te o ključnom doprinosu dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi nacionalnim zdravstvenim sustavima. Obilježavanje ovoga dana također je prilika za podsjećanje vlada i zdravstvenih tijela na važnost osiguravanja odgovarajućih resursa i uspostave sustava i infrastrukture nužnih za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi.

 

Sigurna krv i krvni pripravci te njihova transfuzija ključni su u skrbi o stanovništvu i javnom zdravstvu. Dobrovoljni darivatelji krvi spašavaju milijune života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života mnogih pacijenata. Potreba za krvlju je univerzalna, ali pristup krvi za sve one koji je trebaju nije. Nestašice krvi posebno su prisutne u zemljama u razvoju.

 

Kako bi se osiguralo da svi koji trebaju sigurnu krv imaju pristup njoj, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje koji redovito daju krv. Tijekom pandemije COVID-19 virusa, unatoč ograničenom kretanju i drugim izazovima, darivatelji krvi u mnogim su zemljama nastavili donirati krv i plazmu pacijentima kojima je potrebna transfuzija. Uloženi napor tijekom ove izazovne situacije koja je bez presedana, naglašava važnost uloge dobro organiziranih, predanih, dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi za osiguravanje sigurne i dostatne opskrbe zdravstva krvlju tijekom normalnih i izvanrednih situacija.

 

„Darujte krv, očuvajte život" - slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana darivatelja krvi. Poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju te je globalni poziv svim ljudima na redovito darivanje krvi i doprinos zdravlju.

 

Posebna pažnja posvećena je ulozi mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju. U mnogim zemljama mladi su prednjačili u aktivnostima i inicijativama usmjerenima na postizanje sigurne opskrbe krvlju dobrovoljnim, neplaćenim darivanjem krvi. Mladi ljudi čine veliki dio populacije u mnogim zemljama i uglavnom su puni idealizma, entuzijazma i kreativnosti.

 

Kroz obilježavanje Svjetskog dana darivatelja krvi nastoji se zahvaliti  darivateljima krvi u svijetu          i stvoriti širu svijest javnosti o potrebi redovitog, neplaćenog darivanja krvi; promovirati vrijednosti darivanja krvi u jačanju solidarnosti i socijalne kohezije u zajednici; ohrabriti mlade da prihvate humanitarni poziv na darivanje krvi i motiviraju druge da učine isto; slaviti potencijal mladih kao partnera u promicanju zdravlja.

U Istarskoj županiji u prvih pet mjeseci 2021. g. bilo je planirano 3075 doza krvi, a od toga je ostvarena 3031 doza krvi. Što znači u postocima velikih 98,57%. Dakle, sva ova situacija s pandemijom nije spriječila naše darivatelje da nesebično daruju svoje vrijeme i nekome život.

Zato, svim  darivateljima  krvi u ime Društva Crvenog križa Istarske županije upućujemo iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj dozi krvi koja je mnogima očuvala život.

 

 


Više..

1.6.2021.
Tečaj osposobljavanja spasilaca na otvorenim vodama

Tečaj osposobljavanja spasilaca na otvorenim vodama

Nakon sedmodnevne obuke na kojoj su polaznici učili o prvoj pomoći, tehnikama spašavanja iz vode i ekološkoj zaštiti priobalja provedeni su ispiti i završna simulacijska vježba na kojoj su polaznici pokazali naučeno. Od devet polaznika tečaja obuku je uspješno završilo sedam. Kako se svake dvije godine obnavlja uvjerenje o osposobljenosti spasilaca obnovu je uspješno završilo trinaest polaznika.

Tečaj se sastojao od predavanja i praktičnih vježbi spašavanja, prve pomoći i ekologije. Uspješnim završetkom sedmodnevnog tečaja polaznici su osposobljeni za rad u spasilačkim postajama koji uključuje spašavanje osoba iz vode, nadzor s nadzorne točke, prevenciju nesreća, djelovanje unutar spasilačkog tima, obavljanje ostalih zadaća unutar spasilačke postaje te pružanje prve pomoći.

Više..

1.6.2021.
KRITERIJ ZA ODABIR DARIVATELJA KRVI NAKON CIJEPLJENJA PROTIV COVID-19

KRITERIJ ZA ODABIR DARIVATELJA KRVI NAKON CIJEPLJENJA PROTIV COVID-19

𝗜𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝗰𝗶𝗷𝗲 𝗱𝗮𝗿𝗶𝘃𝗮𝘁𝗲𝗹𝗷𝗶𝗺𝗮 𝗸𝗿𝘃𝗶 𝘃𝗲𝘇𝗮𝗻𝗲 𝘂𝘇 𝗖𝗼𝘃𝗶𝗱𝟭𝟵

- Osobe koje su se cijepile cjepivima baziranim na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna)  ili na vektorskoj tehnologiji s nereplikativnim adenavirusom (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen, Sputnik V) mogu pristupiti akciji darivanja krvi nakon 48 sati ukoliko nisu razvile nikakve nuspojave, dok u slučaju nuspojava (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina) mogu pristupiti akciji 7 dana nakon prestanka simptoma

- Osobe koje su se cijepile atenuiranim cjepivom (kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac) ili ne znaju kojim su cjepivom cijhepljene odbijaju se na 14 dana

- Na period od 14 dana odbijaju se osobe koje su bile u kontaktu s osobama zaraženim sa Covid-19 (računajući od zadnjeg kontakta i pod uvjetom da nisu imali nikakvih simptoma infekcije)

- Na period od najmanje 28 dana odbijaju se osobe koje su preboljele Covid-19, računajući period od prestanka simptoma ili od rezultata pozitivnog testa u slučaju asimptomatske infekcije.

 

Više..

17.5.2021.
Edukacija-vježba prve pomoći

Edukacija-vježba prve pomoći

Za kraj Tjedna Crvenog križa održana, zbog koronavirusa, dugo odgađana edukacija-vježba iz prve pomoći za članove OJ. Od početka pandemije uzrokovane virusom COVID-19 bila je ovo prva prilika za članove OJ nakon više od godinu dana da praktično ponove svoje znanje o pružanju prve pomoći.

Galerija

Više..

8.5.2021.
8. svibnja - Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

8. svibnja - Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Danas obilježavamo Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. U Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenog križa.

Svake godine 8.  svibnja na dan kada je rođen,  prisjećamo se utemeljitelja Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Henry Dunanta.

Ujedno je to prilika da se zahvalimo svim volonterima, djelatnicima i suradnicima koji pomažu u ostvarenju humanih ciljeva poštujući osnovna načela Crvenog križa.

Prilika je to i da zajednici u kojoj djelujemo prezentiramo naše aktivnosti i još jedanput pokažemo da smo zajedno #NEZAUSTAVLJIVI.

Kao da nije bila dovoljna pandemija izazvana koronavirusom s kojom se svi zajedno borimo posljednih godinu dana, početak ove godine dočekali smo s novim izazovom; Sisačko-moslavačku županiju pogodio je snažan potres uslijed čega su mnogi stanovnici tog područja u nekoliko sekundi ostali bez svega. Kao i mnogo puta ranije Hrvatska se ponovno ujedinila i u vrlo kratkom roku poslala humanitarnu pomoć stanovništvu pogođenom potresom.  Osim prikupljanja humanitarne pomoći, Crveni križ je pomoć pružao i u ljudstvu šaljući na teren članove interventnih timova (na terenu se izmjenilo tridesetak članova Osnovne jedinice IT).

Od početka pandemije Crveni križ kontinurirano vodi Karantenu za cijelu Istarsku županiju, naši volonteri dežuraju i u Call centru ZZJZ IŽ.

Poštujući stroge epidemiloške mjere u tom smo periodu uspjeli odraditi i nekoliko edukacija za naše volontere.   Odrađene su dvije osnovne edukacije  za volontere o poznavanju organizacije te dvije edukacije (po 2 ciklusa) za članove Osnovne jedinice čime smo postali bogatiji za 22 nova člana.

Unatoč pandemijskoj godini poštujući epidemiološke mjere pripremamo i tečaj za spasioce u sklopu Službe spašavanja života na vodi HCK.

Posljednih nekoliko tjedana gotovo sva naša društva pomažu u organizaciji procijepljivanja građanstva protiv Covida-19, dok djelatnici DCKIŽ sudjeluju u masovnom cijepljenju turističkih djelatnika diljem Istre.

Iako bi više voljeli da se bavimo našim uobičajenim aktivnostima za ovo doba godine (Natjecanje mladih HCK, Susret Darivatelja krvi, Seminari Klubova mladih HCK, Obilježavanje Svjetskog dana darivatelja krvi, provedba radionica po školama) ispunjava nas činjenica da i trenutnim aktivnostima itekako pomažemo zajednici. Tu i jesmo upravo zbog toga.

I zato dragi CRVENOKRIŽAŠI gdje god danas bili svima čestitamo naš dan!!!

A valjda ćemo sa završetkom ove pandemije i mi dočekati svojih 5 minuta mira!Više..

Kalendar događanja

Rujan
1 2 3
5 6 8 9 10
11 12 13 15 16 17
18 20 24
26 29

Županijski interventni tim

Ulaz za korisnike

Linkovi


Društvo Crvenog križa Istarske županije

Podaci o udruzi

Registarski broj: 18000059
RNO broj : 0010251
NKO broj : 8899
Rješenjem Ureda državne uprave u IŽ Klasa: UP/ I -550 – 01/16-01/16, Urbroj: 2163 – 05 – 03-16-12 udruzi je odobreno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći sukladno čl. 2 Zakona o humanitarnoj pomoći(NN 102/15)

Kontakt podaci

Telefon: 052/ 624 – 579
Ravnateljica : 091 595 9716
Služba spašavanja života na vodi : 091 518 9337
Administracija : 091 624 5798
e- mail: hck.istra@gmail.com
Facebook stranica: Crveni križ Istra

Adresa

Društvo Crvenog križa Istarske županije
Narodnog doma 2
52000 Pazin

Poslovni podaci

OIB: 29929049747
MB: 1014242
Žiro - račun: HR5224070001158018679 (OTP banka d.d.)