Slider 1
Slider 2
Slider 3
Slider 4

Sve novosti

8.5.2023.
8. svibnja - Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

8. svibnja - Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Povodom Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, 8. svibnja koji se ove godine u cijelome svijetu obilježava pod motom „Sve što radimo, radimo od srca“, svim volonterima, članovima i zaposlenicima Hrvatskog Crvenog križa čestitamo i zahvaljujemo na svemu što rade. Hvala vam od srca što ulažete svoje emocije, empatiju, vrijeme i trud kako bi nesebično pružili pomoć najranjivijima među nama i promijenili nečiji život nabolje!

Svake godine, 8. svibnja, obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u čast dana rođenja Henryja Dunanta koji je utemeljio Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca -najveću i najstariju humanitarnu organizaciju na svijetu koju čine: Međunarodni odbor Crvenog križa, Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te 192 nacionalna društva.


Više..

25.4.2023.
Ekološka akcija prikupljanja otpada s morskog dna na području Nacionalnog parka Brijuni

Ekološka akcija prikupljanja otpada s morskog dna na području Nacionalnog parka Brijuni


U sklopu projekta „Ronimo za čisti Jadran“ 22. travnja 2023. održana je prva ekološka akcija prikupljanja otpada s morskog dna na području Nacionalnog parka Brijuni. U ekološkoj akciji sudjelovali su djelatnici Nacionalnog parka Brijuni, volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog Križa, Gradskog društva Crvenog križa Pula i Društva Crvenog križa Istarske županije, te ronioci Ronilačkog saveza Istarske županije (CPA Pula, DPI Mina Pula, KPA Rovinj, RK Ugor Vrsar, RK Loligo Vodnjan, D.S.C. Pula, Eko more Medulin, RK Centar Medulin i KPA Uljanik Pula). Ukupno je sudjelovalo 60 osoba.

Akcija čišćenja je provedena na sljedećim lokacijama: u luci Malog Brijuna, u luci, uvali Kosir i Kozlac na Velikom Brijunu i na području oko otoka Sv. Jerolima. Prikupljeno je oko 700kg otpada.

Kroz provedbu ekoloških aktivnosti želimo ukloniti i propisno zbrinuti otpad s morskog dna, te podignuti svijest građana i gostiju Nacionalnog parka Brijuni o problemu zagađenja mora, potrebi za zaštitom okoliša i podmorja te odgovornom odlaganju otpada.
Hrvatski Crveni križ zahvaljuje svim sudionicima, a posebno roniocima koji su usprkos hladnom moru uspješno odradili akciju čišćenja podmorja.
Ekološka akcija provedena je uz financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Provedbom ove akcije ujedno je obilježen i Dan planeta Zemlje.

Projekt „Ronimo za čisti Jadran“ Hrvatski Crveni križ provodi uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
Cilj projekta “Ronimo za čišti Jadran“ je kroz organiziranje ekoloških akcija za prikupljanje otpada s morskog dna doprinijeti uklanjanju i zbrinjavanju morskog otpada, te smanjenju namjerno ili slučajnog unosa otpada u morski ekosustav.

Osim održane eko akcije u Nacionalnom parku Brijuni projekt će se provoditi i na području Nacionalnog parka Kornati te Parku prirode Telašćica.

Hrvatski Crveni križ provedbom ekoloških akcija pridonosi  podizanju svijest javnosti o  potrebi očuvanja posebno zaštićenog i ekološki značajnog područja u moru i obalnom području, a sve u svrhu očuvanja i obnavljanja morskih i obalnih ekosustava.

Galerija

Više..


17.4.2023.
Dežurstvo na ultra trail utrci Istra 100 BY UTMB

Dežurstvo na ultra trail utrci Istra 100 BY UTMB

Uspješno odrađeno još jedno deržurstvo na ultra trail utrci ISTRA 100 BY UTMB
Startalo gotovo 2000 trkača raspoređenih na ukupno 5 staza različitih dužina i težina, od one natježe od 168,6 km, pa do one najkraće od 21,4 km. Ukupno 10 okrijepnih stanica od koji završna u Umagu na cilju. DCKIŽ ove je godine bilo zaduženo za dežurstvo iz prve pomoći na 8 okrijepnih stanica počevši od Plomin luke, Moščeničke drage, preko Poklona, Brguca, Prapoća, Trstenika sve do Buzeta i naše završne točke u Livadama na kojima je dežuralo ukupno 25 volontera i djelatnika DCKIŽ . Grčevi, ogrebotine, posjekotine, bolovi u mišićima, žuljevi, uganuća zglobova, istegnuća ligamenata, ozljede nožnih prstiju, stopala , iscrpljenost, želučane tegobe, ozljede šake, koljena….
Nakon 37 sati dežurstva i ogromnog posla kojem je svatko od vas dao svoj doprinos što reći osim:
HVALA LJUDI, BILI STE ODLIČNI!

Galerija

Više..


6.4.2023.
Svjetski dan zdravlja - 7. travnja

Svjetski dan zdravlja - 7. travnja

U 2023. godini Svjetska zdravstvena organizacija na Svjetski dan zdravlja - 7. travnja obilježava 75. godišnjicu svog postojanja i unapređenja javnog zdravstva. Godine 1948. brojne zemlje svijeta su se udružile i osnovale Svjetsku zdravstvenu organizaciju zbog promicanja zdravlja kako bi svaka osoba u svijetu mogla postići najvišu razinu zdravlja za svoju dobrobit i blagostanje. Ova velika obljetnica Svjetske zdravstvene organizacije je ujedno prigoda za osvrt na dosadašnje uspjehe javnog zdravstva koji su poboljšali kvalitetu života tijekom posljednjih sedam desetljeća, ali i za daljnje motiviranje, djelovanje i rješavanje zdravstvenih izazova budućnosti.

Ovogodišnja kampanja Svjetskog dana zdravlja se provodi pod sloganom „Zdravlje za sve“ jer nas želi podsjetiti na izgradnju svijeta koji bi trebao biti još više usredotočen na očuvanje i postizanje zdravlja svih ljudi. Svatko mora imati pristup zdravstvenim uslugama kada i gdje je to potrebno bez iznimke ili financijskih poteškoća. Smatra se da 30 posto svjetske populacije nema pristup osnovnim zdravstvenim uslugama, a dvije milijarde ljudi je suočeno s nejednakostima u zdravstvu.
 
Povećanje javnog financiranja zdravstva i smanjenje troškova iz vlastitih sredstava unapređuje ciljeve održivog razvoja izvan zdravstvenog sustava. Preporuča se povećanje poreza na duhan, alkohol, dodani šećer i fosilna goriva koji bi pridonijeli javnim prihodima. Potrebna su stalna ulaganja u obrazovanje zdravstvenih radnika i otvaranje novih radnih mjesta kako bi se pružala kvalitetna zdravstvena zaštita. Do 2030. godine se predviđa manjak od 10 milijuna zdravstvenih radnika u svijetu.
 
Zdravstveni sustavi zasnovani na primarnoj zdravstvenoj zaštiti su najučinkovitiji i najisplativiji kako bi se zdravstvene usluge približile svim oboljelima i očuvalo zdravlje. Samo dobro organizirani zdravstveni sustavi će osigurat univerzalnu zdravstvenu pokrivenost i pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama te zaštiti posebno ranjive skupine (djeca, kronični bolesnici, osobe starije dobi) od izvanrednih javnozdravstvenih kriza i unaprijediti pripravnost za hitna stanja.
 
Pandemija bolesti COVID-19, neke druge zdravstvene i humanitarne krize uz klimatske promjene su unazad nekoliko godina ograničili mnoge zemlje svijeta u ostvarivanju težnje „zdravlja za sve“ koje predviđa svim ljudima zdrav, ispunjen i miran život u perspektivnom i održivom svijetu. Pravo na zdravlje je osnovno ljudsko pravo. Hrvatski Crveni križ se pridružuje obilježavanju Svjetskog dana zdravlja - 7. travnja 2023. godine kako bi se podsjetili na važnost očuvanja zdravlja i prevencije bolesti.

Više..

5.4.2023.
Međužupanijsko natjecanje mladih HCK

Međužupanijsko natjecanje mladih HCK

U subotu, 1. travnja OŠ Hreljin u Rijeci bila je domaćin 12. Međužupanijskog natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa Primorsko-goranske i Istarske županije. Natjecalo se ukupno 19 ekipa u kategoriji podmlatka i mladih od koji 8 iz Istarske županije. Uz natjecanje u znanju o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, Međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima mladi su svoja znanja i vještine odmjerili i u pružanju prve pomoći.
U kategoriji podmlatka koju čine ekipe osnovnih škola prvo su mjesto osvojili predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Opatija, iz Osnovne škole Dr. Andrije Mohorovičića iz Matulja. Drugo je mjesto osvojila ekipa GDCK Crikvenica, a treće predstavnici GDCK Labin.
Među ekipama u kategoriji mladih najbolja je bila ekipa iz Gradskog društva Crvenog križa Buje iz Srednje škole Vladimir Gortan iz Buja, drugo mjesto pripalo je predstavnicima GDCK Rab, a treće ekipi GDCK Crikvenica.
Pobjedničke ekipe predstavljat će Primorsko-goransku i Istarsku županiju na državnom natjecanju koje će se 13. svibnja, u Tjednu Crvenog križa, održati u Zagrebu.
Čestitke ekipama GDCK Buje i GDCK Labin, ali i svim ostalim ekipama koje su se natjecale!

Više..

27.3.2023.
Tečajevi za osposobljavanje spasilaca na otvorenim vodama u 2023.godini

Tečajevi za osposobljavanje spasilaca na otvorenim vodama u 2023.godini

Služba spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa i ove godine organizira tečajeve za osposobljavanje spasilaca na vodi za područje Istarske županije.
Preduvjet za upis na tečaj je testiranje kandidata koje će se održati u travnju u Puli. Svi zainteresirani moraju ispuniti pristupnicu koju mogu pronaći na web stranici Hrvatskog Crvenog križa www.hck.hr . Detaljnije informacije vezane za testiranja bit će poslane putem maila nakon prijava. Prijave traju do 14. travnja 2023.
Testiranje se vrši u bazenu, a kriteriji koji se moraju zadovoljiti za upis na tečaj su sljedeći:
• plivanje 400 metara u vremenu do 8:00 minuta
• ronjenje 20 metara u daljinu
• demonstracija prsne tehnike plivanja
Termini testiranja u Istarskoj županiji: 04., 06., 18. i 20. 04. od 8,00 do 10,00 sati
Predviđeni termini održavanja tečajeva na području Istarske županije za ovu godinu jesu sljedeći:
I. od 8. do 14. svibnja
II. od 22. do 28. svibnja

Više..

24.3.2023.
24. ožujka - Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

24. ožujka - Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se na dan kad je 1882. godine dr. Robert Koch objavio svoje otkriće o uzročniku tuberkuloze čime je postavio temelje za postavljanje dijagnoze i liječenje tuberkuloze. Tuberkuloza je zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem s oboljele na zdravu osobu te najčešće zahvaća pluća, ali može zahvatiti i druge organe.
Ovogodišnjim sloganom „Da! Mi možemo zaustaviti tuberkulozu“ želu se potaknuti  na ubrzana djelovanja i napredak u borbi protiv ove zarazne bolesti, kako bi se postigla  zdravstvena skrb za sve oboljele.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije tuberkulozom se svake godine zarazi oko 10,6 milijuna ljudi, a umire 1,6 milijuna. 

Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca potiče nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na podršku pružanja skrbi u zajednicama gdje ima  tuberkuloze  te poziva na dostupnost liječenja svim oboljelima .

Više..

23.3.2023.
Projekt "Crveni heroji"

Projekt "Crveni heroji"

Upravo s ciljem osiguranja kontinuiranog darivanja krvi te uključivanja novih darivatelja kako bi zalihe krvi uvijek bile dostatne  krenulo se s idejom promocije davalaštva među mladima s ciljem poticanja mladih na taj humani čin.

Projekt  „Crveni heroji“ financiran je od strane Europskih snaga solidarnosti uz podršku Agencije za mobilnost i programe EU.

Opći ciljevi Europskih snaga solidarnosti je potaknuti angažman mladih organizacija u visokokvalitetnim i dostupnim aktivnostima solidarnosti, prvenstveno kroz volontiranje, u svrhu jačanja kohezije, solidarnosti, demokracije, europskog identiteta i aktivnog građanstva. U ovom projektu okuplja se skupina mladih ljudi koja svojim volonterskim radom, nesebičnošću i entuzijazmom želi doprinijeti kvaliteti života u njihovoj lokalnoj zajednici. Zajedničkim radom i povezivanjem mladih različitih interesa, znanja i vještina, stvara se ideja i dobra atmosfera, a mladi time postaju prepoznata skupina koja se svojim zalaganjem, zajedništvom i volontiranjem angažiraju kako bi odgovorili na problem zajednice o potrebi osiguravanja zaliha krvi, kako bi one uvijek bile dostatne te time potaknuti mlade na aktivnosti važne za njihovo odrastanje, razvoj identiteta i socijalnih i humanih vještina. Usmjerenost projekta Crveni heroji omogućuje svim  mladima uključivanje u ovu dobrotvornu akciju koja ništa ne košta, a daje puno. Uključivanje mladih u akcije darivanja krvi pruža im priliku da na dobrovoljan, besplatan, solidaran i anoniman  način pomognu i razviju osjećaj empatije i dobrog dijela za pomoć osobama kojima ja krv potrebna u liječenju. Ideja ovog projekta, osim informiranja šire skupine mladih, omogućuje i razvoj, osnaživanje i osjećaja solidarnosti među mladima i volonterima koji će se uključiti u ovu akciju. Tijekom 12 mjeseci, aktivnosti su isplanirane kroz različite faze, a grupa mladih volontera sudjeluje i educira se s ciljem postizanja završnog cilja projekta - privući što veći broj mladih darivatelja krvi te ih potaknuti na kontinuirano sudjelovanja u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi. Solidarnost projekta krije se i u povezivanju drugih sudionika u lokalnoj zajednici kroz akcije dobrovoljnog darivanja krivi kako bi se osigurale potrebe zalihe krvi koje život znače. U ulozi mentora su u projekt uključene dvije osobe koje će ponuditi svoja znanja i iskustva kako bi doprinijeli realizaciji i osnažili mlade koji će samostalno voditi ovaj projekt i ostale popratne detalje oko njega te time se osigurava održivost i trajanje projekta.

Inicijator projekta je  grupa mladih volontera   društava Crvenog križa s područja Istarske županije. Članovi grupe su vrlo različiti prema svojim profilima i interesima, ali ih povezuje  zajednička ljubav prema Crvenom križu, volontiranju  i pomaganju potrebitima te darivanje krvi. Svi članovi grupe aktivni su volonteri svog Gradskog društva Crvenog križa kojem pripadaju te u svojoj sredini doprinose kvaliteti života svojih sugrađana. 

Više o aktivnostima projekta moći ćete pratiti putem društvenih mreža (Facebook, Instagram).

Više..

Kalendar događanja

Svibanj
1 3 5
6 8 10 11 12
14 15 18 19
20 21 24 25 26
28 29 30

Županijski interventni tim

Ulaz za korisnike

Linkovi


Društvo Crvenog križa Istarske županije

Podaci o udruzi

Registarski broj: 18000059
RNO broj : 0010251
NKO broj : 8899
Rješenjem Ureda državne uprave u IŽ Klasa: UP/ I -550 – 01/16-01/16, Urbroj: 2163 – 05 – 03-16-12 udruzi je odobreno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći sukladno čl. 2 Zakona o humanitarnoj pomoći(NN 102/15)

Kontakt podaci

Telefon: 052/ 624 – 579
Ravnateljica : 091 595 9716
Služba spašavanja života na vodi : 091 518 9337
Administracija : 091 624 5798
e- mail: hck.istra@gmail.com
Facebook stranica: Crveni križ Istra

Adresa

Društvo Crvenog križa Istarske županije
Narodnog doma 2
52000 Pazin

Poslovni podaci

OIB: 29929049747
MB: 1014242
Žiro - račun: HR5224070001158018679 (OTP banka d.d.)